Humlebol: Identifisering og trygg håndtering

Humlebol er en vanlig syn i hager og parker i Norge, og det er viktig å vite hvordan man kan identifisere og håndtere dem trygt. Humlebol er hjemmet til humler, som er viktige pollinatorer for mange av våre planter og avlinger. Mens humler er generelt fredelige insekter, kan de stikke hvis de føler seg truet eller forstyrret. Derfor er det viktig å vite hvordan man kan håndtere humlebol på en trygg måte.

For å identifisere humlebol, kan man se etter store, runde reir laget av voks og pollen. Disse reirene kan være plassert i jordhull, under steiner eller i trær. Humlebol kan også være funnet i hulrom i vegger eller tak. Det er viktig å merke seg at humlebol er ikke det samme som vepsbol, som kan være mer aggressive og farlige for mennesker. Når man har identifisert et humlebol, er det viktig å vite hvordan man kan håndtere det trygt og effektivt.

Identifisering av Humlebol

Humlebol kan være farlige for mennesker som er allergiske mot bier og veps, og det er derfor viktig å kunne identifisere dem riktig. Her er noen kjennetegn ved humlebol og ulike typer som kan hjelpe deg med å identifisere dem.

Kjennetegn ved Humlebol

Humlebol kan variere i størrelse og form, men de er vanligvis runde eller ovale. De kan være opptil 30 cm i diameter og inneholder opptil flere tusen humler. Humlebol er vanligvis laget av gress, mose, blader og andre plantematerialer som er bundet sammen med voks. De kan være plassert i trær, busker, på bakken eller inne i bygninger.

Ulike Typer Humlebol

Det finnes flere typer humlebol, og de kan variere i størrelse, form og plassering. De vanligste typene inkluderer jordhumlebol, trehumlebol og takhumlebol.

 • Jordhumlebol: Disse er vanligvis funnet i bakken og kan være vanskelige å oppdage. De kan være skjult under gress eller løvverk, og kan være farlige hvis de forstyrres.

 • Trehumlebol: Disse er vanligvis funnet i trær og busker. De kan være synlige og kan være lettere å oppdage enn jordhumlebol.

 • Takhumlebol: Disse er vanligvis funnet inne i bygninger, spesielt i tak og vegger. De kan være farlige hvis de forstyrres og kan være vanskelige å fjerne.

Sesongmessige Endringer

Humlebol kan være mer aktive i visse tider av året. De er vanligvis mer aktive om sommeren når temperaturen er høyere. Det kan være lurt å være ekstra forsiktig rundt humlebol i disse periodene. Det er også viktig å merke seg at humlebol kan bli forlatt av humlene på slutten av sommeren eller tidlig på høsten, så det kan være lurt å vente til denne tiden før man fjerner dem.

Sikkerhetsforanstaltninger ved Håndtering

Når det gjelder håndtering av humlebol, er det viktig å ta nødvendige sikkerhetsforanstaltninger for å unngå skader og ubehagelige stikk. Her er noen viktige forholdsregler som bør følges:

Personlig Verneutstyr

Det anbefales sterkt å bruke personlig verneutstyr når man håndterer humlebol. Dette inkluderer:

 • Hjelm med ansiktsbeskyttelse
 • Lang erme skjorte og bukser
 • Hansker
 • Støvler eller sko med tykke såler

Det er viktig å huske på at humle kan stikke gjennom tynne stoffer, så det er best å bruke klær som er laget av tykkere materiale. Hansker bør også være tykke nok til å beskytte hendene mot stikk.

Forsiktighetsregler

Følgende forsiktighetsregler bør tas når man håndterer humlebol:

 • Hold avstand: Det er best å holde seg minst 2-3 meter unna humlebolene for å unngå å forstyrre dem.
 • Ikke prøv å fjerne bolene selv: Det er best å kontakte en profesjonell for å fjerne humlebolene. Forsøk på å fjerne dem selv kan føre til farlige situasjoner.
 • Vær forsiktig når du bruker insektspray: Hvis du bruker insektspray for å bli kvitt humlene, må du sørge for å bruke den på riktig måte og følge instruksjonene nøye.
 • Ikke forstyrre humlene: Hvis du kommer for nær humlene, kan de føle seg truet og angripe. Hold avstand og vær forsiktig når du nærmer deg humlebolene.

Ved å følge disse sikkerhetsforanstaltningene kan man håndtere humlebol på en trygg og effektiv måte.

Fjerning av Humlebol

Det er viktig å fjerne humlebol på en trygg måte for både deg og humlene. Det finnes to måter å fjerne humlebol på: profesjonell fjerning og DIY-metoder for fjerning.

Profesjonell Fjerning

Hvis humlebolene er store eller vanskelig å nå, kan det være best å kontakte en profesjonell for å fjerne dem. En profesjonell vil ha riktig utstyr og erfaring for å fjerne humlebolene uten å skade humlene eller deg selv.

DIY Metoder for Fjerning

Hvis du vil prøve å fjerne humlebolene selv, er det viktig å være forsiktig og bruke riktig utstyr. Her er noen DIY-metoder for fjerning:

 • Bruk en insektspray for å drepe humlene før du fjerner bolene. Sørg for å følge instruksjonene på sprayen nøye og bruk verneutstyr.
 • Bruk en støvsuger med et forlengelsesrør for å fjerne humlebolene. Sørg for å bruke en støvsugerpose og kast den umiddelbart etter bruk.
 • Bruk en hageslange for å spraye vann på humlebolene og deretter fjern dem forsiktig med en spade eller annet verktøy. Sørg for å bruke verneutstyr og være forsiktig når du fjerner bolene.

Husk å alltid være forsiktig når du fjerner humlebolene og sørg for å følge riktig utstyr og prosedyrer for å unngå skader.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan man identifisere et humlebol?

Humlebol kan se ut som en rund, grå eller brun ball som henger fra et tre eller en busk. De kan også finnes under takskjegg, i vegger, eller i hulrom i bakken. Humlebol kan være vanskelig å skille fra veps- eller biebol, men humlebol er vanligvis mindre og mindre organisert enn vepsbol og har en mykere, mer plysjaktig overflate.

Er det trygt å fjerne et humlebol selv, og hvordan gjør man det?

Det anbefales ikke å fjerne et humlebol selv med mindre man er trent og har riktig utstyr. Humler er fredelige insekter og vil vanligvis ikke angripe med mindre de føler seg truet. Men hvis de føler seg truet, kan de stikke gjentatte ganger, og noen mennesker kan være allergiske mot humlestikk. Hvis du trenger å fjerne et humlebol, bør du kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper.

Hvorfor bør man ta vare på humler og deres bol?

Humler er viktige pollinatorer som hjelper til med å pollinere mange av plantene vi spiser, inkludert frukt, grønnsaker og nøtter. De er også viktige for å opprettholde økosystemet og bidrar til å opprettholde mangfoldet av planter og dyr i naturen.

Hva bør man gjøre hvis man finner et humlebol i husets kledning?

Hvis du finner et humlebol i husets kledning, bør du kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper for å fjerne det. Forsøk aldri å fjerne et humlebol selv, da dette kan føre til at humlene blir aggressive og stikker gjentatte ganger.

Kan humler lage honning, og hva er forskjellen på humle- og biehonning?

Humler kan ikke lage honning på samme måte som bier, men de produserer en type nektar som kan brukes til å lage en type honning kjent som humlehonning. Humlehonning har en annen smak og konsistens enn biehonning og er ikke like vanlig å finne i butikker.

Hvordan kan man hjelpe humler som har etablert et bol under terrassen?

Hvis du har et humlebol under terrassen din, kan du hjelpe humlene ved å la dem være i fred og ikke forstyrre dem. Du kan også plante blomster og urter som tiltrekker seg humler i hagen din for å gi dem ekstra mat og ly. Hvis du vil hjelpe humlene enda mer, kan du bygge og installere et humlebol for dem i hagen din.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *